Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások KözpontjaCenter for International Higher Education Studies

Üdvözöljük honlapunkon!

A kutatóközpont alap- és alkalmazott kutatásokat folytat a hazai és nemzetközi felsőoktatás területén. A központ egy olyan projektszervezeti keretet biztosít a résztvevők számára, ahol lehetőség nyílik az együttműködés szinergiáit kihasználva új kutatási irányok megfogalmazására, kivitelezésére, magyar és nemzetközi kutatási pályázatokban való részvételre, illetve hosszabb távon a felsőoktatással összefüggő tantárgyak, programok kialakítására és oktatására. Tanszéki, munkahelyi státuszuk teljes megtartása mellett a tagok a központ szervezetében az egyes projektek megvalósítását végzik, a projektek révén bevont források felhasználásával.

Berács József, a kutatóközpont igazgatója

 


Aktuális hírek

2. CEHEC konferencia: határidő-hosszabbítás

2106. március 1-ig meghosszabbítottuk az absztraktok beadásának határidejét a 2. CEHEC konferenciára.  


Tanulmánykötet a kancellári rendszerről 

A kancellári rendszert 2014-ben vezették be a magyar felsőoktatásban. Tanulmánykötetünkben reflektáltunk az intézmények irányításában bekövetkezett jelentős változásra, és - az eltelt rövid idő ellenére - megpróbáltuk felmérni, nyomon követni ennek (várható) hatásait. A tanulmánykötet letölthető az NFKK honlapjáról.  

(2016. február 4.)


Magyar Felsőoktatás 2015 

A BCE Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központja nyolcadik alkalommal rendezte meg éves konferenciáját. A "Fokozatváltás, központosítás, szűkülés..." című konferencián, amelyen több mint 200 fő vett részt, előadott Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Solti Péter, az EMMI miniszteri biztosa is. Az NFKK a konferencia alkalmából jelentette meg a kancellári rendszert elemző tanulmánykötetét is. A konferencián elhangzó előadások az alábbi helyen tölthetőek le. 

(2016. január 30.)


Magyar Felsőoktatás 2015 

A BCE Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központja immár nyolcadik alkalommal rendezi meg konferenciáját, amely minden év januárjában egyfajta számvetést készít a felsőoktatás helyzetéről, koncepcionális kérdéseiről. A konferencia időpontja: 2016. január 28. (csütörtök) 10.00-13.30. A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a Magyar Felsőoktatás 2015 menüpont alatt lehet.

(2015. december 1.)


Felhívás: 2. Közép-európai Felsőoktatási Konferencia (2016. június 16-17) 

2016. június 16-án és 17-én az NFKK és a CEU konferenciát rendez a közép-európai országok felsőoktatásáról. A konferencia szervezésében a Közép-európai Felsőoktatási Együttműködés  (Central European Higher Education Cooperation, CEHEC) tagjai is részt vesznek.

Az idei konferencia három téma köré szerveződik: a felsőoktatás irányítási rendszere, a társadalmi relevancia és a kutatás-fejlesztés helyzete a felsőoktatásban. A konferenciára részletes tematikája itt érhető el. Az absztraktok benyújtási határideje 2016. február 1.

(2015. december 1.)


Megjelent az NFKK Füzetek 12. száma

A Közép-európai Egyetem közreműködésével megjelent az NFKK Füzetek 12. száma. A kötet a 'Central European Higher Education Cooperation (CEHEC)' konferencia előadásait tartalmazza. A kötet elektronikus formában letölthető itt. A rendezvényről itt érhető el további információ.

(2015. szeptember 23.)


 

Gyorsjelentés a kancellári rendszerről

Az NFKK 2015 áprilisában kérdőíves felmérését végzett az állami intézmények akadémiai vezetőinek körében a kancellári rendszerrel kapcsolatos véleményekről. A kérdőívet 525 címre küldtük el, ahonnan 139 értékelhető választ kaptunk vissza. A felmérés első eredményeit gyorsjelentés formájában tesszük közzé. A részletes eredmények az ősz folyamán lesznek elérhetőek A felméréssel kapcsolatos minden véleményt, észrevételt örömmel várunk!

(2015. június 1.)


 

Elérhető a "Magyar Felsőoktatás 2014 - Stratégiai helyzetértékelés" című anyag

Mintegy 200 fő részvételével sikerrel zárult a Magyar Felsőoktatás 2014 című rendezvény. A konferencia beszámolója, a konferencián elhangzott előadások, valamint azok kivonatai megtekinthetőek a konferencia honlapján. (A hiányzó előadásokat folyamatosan, az előadók engedélye után töltjük fel.)

Szintén elérhető az NFKK kutatói által készített és a konferencián bemutatott helyzetértékelés, amely ide kattintva tölthető le. Minden véleményt, észrevételt örömmel várunk!


 

Elérhető a Nemzetközi Felsőoktatási Központ 2014 őszi hírlevele 

A hírlevél letölthető ide kattintva.


 

 

 

Opens internal link in current windowKorábbi hírek