Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások KözpontjaCenter for International Higher Education Studies

Üdvözöljük honlapunkon!

A kutatóközpont alap- és alkalmazott kutatásokat folytat a hazai és nemzetközi felsőoktatás területén. A központ olyan projektszervezeti keretet biztosít a résztvevők számára, ahol lehetőség nyílik az együttműködés szinergiáit kihasználva új kutatási irányok megfogalmazására, kivitelezésére, magyar és nemzetközi kutatási pályázatokban való részvételre, illetve hosszabb távon a felsőoktatással összefüggő tantárgyak, programok kialakítására és oktatására. Tanszéki, munkahelyi státuszuk teljes megtartása mellett a tagok a központ szervezetében az egyes projektek megvalósítását végzik, a projektek révén bevont források felhasználásával. 

Kováts Gergely, a kutatóközpont igazgatója


Aktuális hírek

Intézményirányítás a felsőoktatásban műhelykonferencia

Január 10-én a Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központja műhelykonferenciát tartott az Educatio (R) és az MTA oktatásszociológiai szakosztályával közösen. A konferencia témája a felsőoktatási intézmények működési kereteinek változása volt, és ehhez kapcsolódóan az intézményvezetés és kormányzás átalakulása. A konferencián elhangzott előadások a konferencia honlapján tölthetőek le. Az előadásokból készült tanulmányok az Educatio című lap 2020/0-es számában fognak megjelenni 2020 áprilisában. 

(2020. január 13.)


6. CEHEC Konferencia (2020. április 2-3, Budapest) 

A Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központja és a Yehuda Elkana Center for Higher Education (CEU) megrendezi a 6. CEHEC konferenciáját, amely a közép-európai régió felsőoktatáskutatóinak éves fóruma. A konferencia társrendezője ez évben az osztrák felsőoktatás-kutató hálózat (Austrian Higher Education Network; AHEN). A konferenciára absztraktok 2020. február 20-ig nyújthatóak be. Részletes információk a konferencia honlapján találhatóak.

(2019. november 15.)


Bizalom és a felsőoktatás jövője - két szerkesztett szám az NFKK tagjaitól 

Géring Zsuzsanna és Király Gábor vendégszerkesztésével jelent meg a Futures című folyóiratban a Futures of Higher Education című tematikus szám, amely a felsőoktatás alakulásának jövőbeli forgatókönyveit járja körül. (Gábor és Zsuzsa az NFKK mellett a BGE Future of Higher Education kutatóközpont tagjai is.) Kováts Gergely szerkesztésében jelent meg az Educatio című folyóirat bizalommal foglalkozó száma, amely a bizalom és az oktatás kapcsolatát vizsgálja több nézőpontból.

(2019. szeptember 13.)


In search of excellence in higher education - új kötet az NFKK gondozásában 

Megjelent az NFKK új kötete, amely a 2nd Danube konferencia szerkesztett és lektorált előadásait tartalmazza. A kötet szerkesztője Kováts Gergely és Rónay Zoltán. A kötet letölthető erről az oldalról.  

(2019. június 30.)


5. CEHEC konferencia: 2019. április 11-12. 

2019. április 11-én és 12-én kerül sor a BCE-NFKK és a CEU-Yehuda Elkana Center szokásos évi nemzetközi közép-euórpai felsőoktatás-kutatói konferenciájára (CEHEC). Az absztraktok beadáési határideje március 25. A konferencia meghívott előadói: Michael Dobbins (Goethe University of Frankfurt), Susan Harris-Hümmert (German University of Administrative Sciences Speyer), Marek Kwiek (Center for Public Policy Studies, University of Poznan), Anna Smolentseva (Higher School of Economics, Moscow) és Janne Tienari (Hanken School of Economics, Helsinki). A konferenciára jelentkezni ide kattintva lehet. 

(2019. január 15., frissítve: 2019. március 8.)


Sikeres konferencia: elérhetőek a 2nd Danube konferencia előadásai és videói 

Sikeres nemzetközi konferenciát rendezett az NFKK. A 2nd Danube Conference for Higher Education Management konferencián több, mint 80 résztvevő volt jelen, és hallgatta meg a 8 meghívott előadót és a mintegy 40 további prezentációt. A meghívott előadók előadásait rögzítettük, és elérhetőek az egyetem hivatalos youtube csatornáján, valamint a konferencia weboldalán. A prezentációk fóliái szintén elérhetőek. A konferenciáról emellett készüólt egy rövid összefoglaló videó is.

(2018. szeptember 27.)


Műhelykonferencia a bizalomról! 

Hogyan befolyásolja a bizalom (hiánya) az oktatáspolitika és az oktatási intézmények működését? Mit tehet egy intézmény a bizalomért? Teremthető-e a bizalom, és van-e ebben felelőssége az oktatási intézményeknek? Az NFKK az Educatio (r) című folyóirattal 2018. október 25-én közös konferenciát szervez a bizalom és oktatás témaköréről! A műhelykonferencián a részvétel ingyenes.
További információt találni és regisztrálni ezen az oldalon lehet
 

(2018. szeptember 27.)


Nemzetközi felsőoktatás-menedzsment konferenciát rendez az NFKK!

A Horváth Péter Alapítvány támogatásával rendezi meg az NFKK a 2nd Danube Conference for Higher Education Management című konferenciát. A konferenciára 2018. november 22 és 23 között kerül sor. A konferencián a részvétel ingyenes. 

Meghívott előadónk Friedrich Faulhammer, a Danube Rectors’ Conference elnöke, Carola Jungwirth, a passaui Egyetem elnöke, Arnold van Zyl, a Baden-Wuerttembergi duális főiskola elnöke, Bartłomiej Banaszaka lengyel Tudományos és Felsőoktatási Minisztérium tudományos főosztályának osztályvezetőhelyettese, továbbá Dominik Antonowicz (Nicolas Copernicus University, Lengyelország) és Toomas Haldma (Tartu Egyetem, Észtország). 

Jelentkezni és előadásokat beadni 2018. október 21-ig lehet az itt elérhető weboldalon

(2018. szeptember 1.)


Megjelent a 3. CEHEC konferencia előadásaiból készült kötet!

A kötet 2017 áprilisában rendezett 3. CEHEC konferencián elhangzott előadásokból áll. Olvashatunk benne a finn felsőoktatási reformokról, a lengyel finanszírozási rendszerről, a magyar tanárképzésről, a közösségi felsőoktatási képzési központokról, a hallgatói identitásról és mobilitásról és sok más témáról is. A kötet itt tölthető le.

(2018. szeptember 6.)


Ismét konferenciát rendeztünk a Corvinuson!

BGE Felsőoktatás Jövője Kiválósági Központtal közösen konferenciát rendeztünk 2018. június 20-án, 'Oktatás és kutatás: vonzások és taszítások' címmel. Jeles hazai egyetemek mellett, ezúttal Angliából is érkezett előadónk Részletek és letölthető előadások itt

(2018. június 6.)


Lezajlott az 'Innováció és oktatásügy'  konferencia

Ismét színvonalas konferenciát rendeztünk az Educatio című folyóirattal és a Magyar Szociológiai Társaság Oktatásszociológiai Szakosztályával közösen. A konferencián elhangzott előadások prezentációi elérhetőek az esemény honlapján. Bővebben

 

 

 

 

 

(2018. március 5.) 


Interjú kutatóközpontunk tagjával, Polónyi Istvánnal

A Heti Világgazdaság interjút készített Polónyi Istvánnal, kutatóközpontunk tagjával. Az interjúban többek között szó esik az elmúlt évek oktatáspolitikájáról, a szakképzés átalakításáról, a kancellári rendszerről és a finanszírozási rendszerről is. Az interjú elérhető a HVG online oldalán.

(2018. február 27.)


Magyar Felsőoktatás 2017: letölthető előadások

Mintegy 180 résztvevővel sikeres konferenciát rendezett a Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központja 2018. január 25-én a magyar felsőoktatás helyzetéről. A rendezvényen előadást tartott Horváth Zita, az EMMI felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára és Bódis József, az MRK elnöke is. A konferencián mutatta be a kutatóközpont A magyar felsőoktatás egy évtizede: 2008-2017 című kötetét. A konferencia előadásai letölthetőek a konferencia weboldaláról. A tanulmánykötet szabadon letölthető ide kattintva. (2018. január 31.)


Megjelent A magyar felsőoktatás egy évtizede: 2008-2017 című kiadvány

A Magyar Felsőoktatás 2017 című konferenciára időzítve jelentette meg a Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központja A magyar felsőoktatás egy évtizede: 2008-2017 című kötetét. A kötetben 13 kutató 13 fejezetben elemzi a magyar felsőoktatás elmúlt tíz évét. A tanulmánykötet szabadon letölthető ide kattintva


CEHEC 2018 konferencia

2018. április 12-én és 13-án fog sor kerülni a 4. közép-európai felsőoktatási konferenciára, amelynek témája a közép-urópai felsőoktatás kilátásai és fejlődésének jövőbeli forgatókönyvei. A konferenciát az NFKK és a Yehuda Elkana Center for Higher Education (CEU) szervezi közösen. A konferencia meghívott előadói: Thomas Estermann (European University Association), Pavel Zgaga (University of Ljubljana), Michael Nettles (Education Testing Services), Halász Gábor (Eötvös Loránd Tudományegyetem) és Liviu Matei (CEU).

A konferenciára az absztraktokat február 20-ig várjuk.
További információ a konferencia honlapján.

(2017. december 23.)


Magyar Felsőoktatás 2017 konferencia 

2018. január 25-én, csütörtökön 10 órától rendezzük meg tizedik alkalommal a Magyar Felsőoktatás című konferenciát, amely számvetést készít a felsőoktatás helyzetéről, koncepcionális kérdéseiről. Az idei konferencia annyiban tér el a korábbi évek megszokott gyakorlatától, hogy nemcsak az elmúlt évre, hanem az elmúlt 10 évre is visszatekintünk. Az NFKK szerkesztésében megjelenő „Stratégiai helyzetértékelés” – amely ötödik alkalommal jelenik meg – szintén e 10 év történéseit öleli fel és tekinti át. A konferenciát Lánczi András a Budapesti Corvnius Egyetem rektora nyitja meg.
A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
A részletes program és a regisztráció a konferencia honlapján érhető el.

(2017. december 23.)


Mérleg - az elmúlt négy év oktatáspolitikájának értékelése

A Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központja, az Educatio című folyóirat és a Magyar Szociológiai Társaság Oktatásszociológiai Szakosztálya 2017. október 5-én 10 órától közös konferenciát szervez ’Mérleg’ címmel. A konferencián Kozma Tamás, Bajomi István, Fehérvári Anikó, Forray R. Katalin, Hrubos Ildikó, Lukács Péter, Nagy Péter Tibor, Polónyi István, Sáska Géza és Csákó Mihály mutatják be, hogy hogyan látják az elmúlt négy év oktatáspolitikai történéseit saját tematikus érdeklődésüknek megfelelően. A konferencián a részvétel ingyenes, részletes információk és jelentkezés ide kattintva érhetőek el.

(2017. szeptember 26.)


Hogyan tanítsunk társadalomtudományt? Műhelykonferencia

2017. május 31-én a Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központja és a BCE Szociológia és Társadalompolitika Intézete közösen szervezte meg a Hogyan tanítsunk társadalomtudományt? című műhelybeszélgetést. Az esemény célzottan olyan kérdésekre fókuszált, hogy milyen tanulási elméletek alapozhatják meg a felsőoktatási gyakorlatot, milyen módon lehet ezeket lefordítani az oktatási gyakorlatba, mit tekinthetünk „valódi” tanulásnak, valamint hogy milyen módon csatolhat vissza a gyakorlati tapasztalat az elméleti szintre.

Részletes beszámoló, az előadások prezentációja és az eseményen készült fényképek ide kattintva érhető el.   

(2017. július 1.)


Megjelent az NFKK Füzetek 13. száma

A Közép-európai Egyetem közreműködésével megjelent az NFKK Füzetek 13. száma. A kötet a 2. Central European Higher Education Cooperation (CEHEC) konferencia előadásait tartalmazza. A kötet elektronikus formában letölthető itt. Szintén megjelent a Hungarian Educational Research Journal, a CEU és a CUB-CIHES által szerkesztett száma, amely többek között tartalmazza a 2. CEHEC konferencia több publikációját is.

(2017. április 20.)

Opens internal link in current windowKorábbi hírek