Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások KözpontjaCenter for International Higher Education Studies

Üdvözöljük honlapunkon!

A kutatóközpont alap- és alkalmazott kutatásokat folytat a hazai és nemzetközi felsőoktatás területén. A központ egy olyan projektszervezeti keretet biztosít a résztvevők számára, ahol lehetőség nyílik az együttműködés szinergiáit kihasználva új kutatási irányok megfogalmazására, kivitelezésére, magyar és nemzetközi kutatási pályázatokban való részvételre, illetve hosszabb távon a felsőoktatással összefüggő tantárgyak, programok kialakítására és oktatására. Tanszéki, munkahelyi státuszuk teljes megtartása mellett a tagok a központ szervezetében az egyes projektek megvalósítását végzik, a projektek révén bevont források felhasználásával.

Berács József, a kutatóközpont igazgatója

 


Aktuális hírek

Magyar Felsőoktatás 2016 konferencia 

2017. január 26-án, csütörtökön 10 órától rendezzük meg kilencedik alkalommal a Magyar Felsőoktatás című konferenciát, amely számvetést készít a felsőoktatás helyzetéről, koncepcionális kérdéseiről. Az NFKK a konferencián fogja bemutatni az aktuális évet értékelő rövid stratégiai helyzetértékelését. A felkért előadóink, Palkovics László (EMMI, oktatási államtitkár), Bódis József (Magyar Rektori Konferencia, elnök) és Pusztay Gabriella (Debreceni Egyetem, professzor), előadásaikban reflektálnak az elmúlt év(ek) változásaira, a nemzetközi és a hazai trendekre, tükröt tartva a felsőoktatás szereplőinek, döntéshozóinak.
A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
A részletes program és a regisztráció a konferencia honlapján érhető el.

(2017. december 12.)


Könyvbemutató az OFI-val közösen

A Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központja és az Oktatáskutató- és Fejlesztő Intézet közös könyvbemutatót tart 2016. december 14-én 15 és 18 óra között a BCE központi könyvtárában. A bemutatón az OFI három frissen megjelent, felsőoktatási témájú kötetéről lesz szó. A magyar felsőoktatás 1988 és 2014 között című kötet válogatás egy nagyobb ívű kutatást megalapozó, előkészítő, feltáró munka eddigi eredményeibőlA felsőoktatás minőségbiztosítási horizontja című kötet a megújított európai standardok és irányelvek működésére, alkalmazására fókuszál, míg a Tanulásszervezés, tudáselismerés és átjárhatóság a felsőoktatásban című kötet az európai kreditrendszer alkalmazásához kínál útmutatót.

Jelentkezés és részletes program ide kattintva érhető el.

(2016. december 7.)


Jövőnk című konferencia 

A Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központja, az Educatio című folyóirat és a Magyar Szociológiai Társaság Oktatásszociológiai Szakosztálya 2016. szeptember 29-én 13 órától közös konferenciát szervez Jövőnk címmel. A konferencián Csaba László, Csepeli György, Hadas Miklós, Forray R. Katalin, Sík Endre és Polónyi István mutatják be, hogy hogyan látják a mai és múltbeli folyamatok, események nyomán egy-egy terület jövőjét Magyarországon. A konferencián a részvétel ingyenes. Részletes információk ide kattintva érhetőek el. 

(2016. szeptember 12.)


Sikeresen lezajlott a 2. CEHEC konferencia, a közép-európai felsőoktatáskutatók találkozója

Mintegy 50 résztvevővel sikeresen lezajlott az NFKK és a CEU Yehuda Elkana Higher Education Center közös konferenciája, amelyen lengyel, cseh, szlovák, román, német, angol és amerikai előadók vettek részt. A konferenciáról rövid beszámoló itt található. A konferencián elhangozz előadások, prezentációk elérhetőek a konferencia oldalán.

(2016. július 1.)


2. CEHEC konferencia: határidő-hosszabbítás

2106. március 1-ig meghosszabbítottuk az absztraktok beadásának határidejét a 2. CEHEC konferenciára.  

(2016. február 15.)


Tanulmánykötet a kancellári rendszerről 

A kancellári rendszert 2014-ben vezették be a magyar felsőoktatásban. Tanulmánykötetünkben reflektáltunk az intézmények irányításában bekövetkezett jelentős változásra, és - az eltelt rövid idő ellenére - megpróbáltuk felmérni, nyomon követni ennek (várható) hatásait. A tanulmánykötet letölthető az NFKK honlapjáról.  

(2016. február 4.)


Magyar Felsőoktatás 2015 

A BCE Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központja nyolcadik alkalommal rendezte meg éves konferenciáját. A "Fokozatváltás, központosítás, szűkülés..." című konferencián, amelyen több mint 200 fő vett részt, előadott Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Solti Péter, az EMMI miniszteri biztosa is. Az NFKK a konferencia alkalmából jelentette meg a kancellári rendszert elemző tanulmánykötetét is. A konferencián elhangzó előadások az alábbi helyen tölthetőek le. 

(2016. január 30.)


Magyar Felsőoktatás 2015 

A BCE Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központja immár nyolcadik alkalommal rendezi meg konferenciáját, amely minden év januárjában egyfajta számvetést készít a felsőoktatás helyzetéről, koncepcionális kérdéseiről. A konferencia időpontja: 2016. január 28. (csütörtök) 10.00-13.30. A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a Magyar Felsőoktatás 2015 menüpont alatt lehet.

(2015. december 1.)


Felhívás: 2. Közép-európai Felsőoktatási Konferencia (2016. június 16-17) 

2016. június 16-án és 17-én az NFKK és a CEU konferenciát rendez a közép-európai országok felsőoktatásáról. A konferencia szervezésében a Közép-európai Felsőoktatási Együttműködés  (Central European Higher Education Cooperation, CEHEC) tagjai is részt vesznek.

Az idei konferencia három téma köré szerveződik: a felsőoktatás irányítási rendszere, a társadalmi relevancia és a kutatás-fejlesztés helyzete a felsőoktatásban. A konferenciára részletes tematikája itt érhető el. Az absztraktok benyújtási határideje 2016. február 1.

(2015. december 1.)


Megjelent az NFKK Füzetek 12. száma

A Közép-európai Egyetem közreműködésével megjelent az NFKK Füzetek 12. száma. A kötet a 'Central European Higher Education Cooperation (CEHEC)' konferencia előadásait tartalmazza. A kötet elektronikus formában letölthető itt. A rendezvényről itt érhető el további információ.

(2015. szeptember 23.)


 

Gyorsjelentés a kancellári rendszerről

Az NFKK 2015 áprilisában kérdőíves felmérését végzett az állami intézmények akadémiai vezetőinek körében a kancellári rendszerrel kapcsolatos véleményekről. A kérdőívet 525 címre küldtük el, ahonnan 139 értékelhető választ kaptunk vissza. A felmérés első eredményeit gyorsjelentés formájában tesszük közzé. A részletes eredmények az ősz folyamán lesznek elérhetőek A felméréssel kapcsolatos minden véleményt, észrevételt örömmel várunk!

(2015. június 1.)


 

Elérhető a "Magyar Felsőoktatás 2014 - Stratégiai helyzetértékelés" című anyag

Mintegy 200 fő részvételével sikerrel zárult a Magyar Felsőoktatás 2014 című rendezvény. A konferencia beszámolója, a konferencián elhangzott előadások, valamint azok kivonatai megtekinthetőek a konferencia honlapján. (A hiányzó előadásokat folyamatosan, az előadók engedélye után töltjük fel.)

Szintén elérhető az NFKK kutatói által készített és a konferencián bemutatott helyzetértékelés, amely ide kattintva tölthető le. Minden véleményt, észrevételt örömmel várunk!


 

Elérhető a Nemzetközi Felsőoktatási Központ 2014 őszi hírlevele 

A hírlevél letölthető ide kattintva.


 

 

 

Opens internal link in current windowKorábbi hírek