Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások KözpontjaCenter for International Higher Education Studies

Üdvözöljük honlapunkon!

A kutatóközpont alap- és alkalmazott kutatásokat folytat a hazai és nemzetközi felsőoktatás területén. A központ olyan projektszervezeti keretet biztosít a résztvevők számára, ahol lehetőség nyílik az együttműködés szinergiáit kihasználva új kutatási irányok megfogalmazására, kivitelezésére, magyar és nemzetközi kutatási pályázatokban való részvételre, illetve hosszabb távon a felsőoktatással összefüggő tantárgyak, programok kialakítására és oktatására. Tanszéki, munkahelyi státuszuk teljes megtartása mellett a tagok a központ szervezetében az egyes projektek megvalósítását végzik, a projektek révén bevont források felhasználásával. 

Kováts Gergely, a kutatóközpont igazgatója


Aktuális hírek

CEHEC 2018 konferencia

2018. április 12-én és 13-án fog sor kerülni a 4. közép-európai felsőoktatási konferenciára, amelynek témája a közép-urópai felsőoktatás kilátásai és fejlődésének jövőbeli forgatókönyvei. A konferenciát az NFKK és a Yehuda Elkana Center for Higher Education (CEU) szervezi közösen. A konferencia meghívott előadói: Thomas Estermann (European University Association), Pavel Zgaga (University of Ljubljana), Michael Nettles (Education Testing Services), Halász Gábor (Eötvös Loránd Tudományegyetem) és Liviu Matei (CEU).

A konferenciára az absztraktokat február 20-ig várjuk.
További információ a konferencia honlapján.

(2017. december 23.)


Magyar Felsőoktatás 2017 konferencia 

2018. január 25-én, csütörtökön 10 órától rendezzük meg tizedik alkalommal a Magyar Felsőoktatás című konferenciát, amely számvetést készít a felsőoktatás helyzetéről, koncepcionális kérdéseiről. Az idei konferencia annyiban tér el a korábbi évek megszokott gyakorlatától, hogy nemcsak az elmúlt évre, hanem az elmúlt 10 évre is visszatekintünk. Az NFKK szerkesztésében megjelenő „Stratégiai helyzetértékelés” – amely ötödik alkalommal jelenik meg – szintén e 10 év történéseit öleli fel és tekinti át. A konferenciát Lánczi András a Budapesti Corvnius Egyetem rektora nyitja meg.
A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
A részletes program és a regisztráció a konferencia honlapján érhető el.

(2017. december 23.)


Mérleg - az elmúlt négy év oktatáspolitikájának értékelése

A Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központja, az Educatio című folyóirat és a Magyar Szociológiai Társaság Oktatásszociológiai Szakosztálya 2017. október 5-én 10 órától közös konferenciát szervez ’Mérleg’ címmel. A konferencián Kozma Tamás, Bajomi István, Fehérvári Anikó, Forray R. Katalin, Hrubos Ildikó, Lukács Péter, Nagy Péter Tibor, Polónyi István, Sáska Géza és Csákó Mihály mutatják be, hogy hogyan látják az elmúlt négy év oktatáspolitikai történéseit saját tematikus érdeklődésüknek megfelelően. A konferencián a részvétel ingyenes, részletes információk és jelentkezés ide kattintva érhetőek el.

(2017. szeptember 26.)


Hogyan tanítsunk társadalomtudományt? Műhelykonferencia

2017. május 31-én a Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központja és a BCE Szociológia és Társadalompolitika Intézete közösen szervezte meg a Hogyan tanítsunk társadalomtudományt? című műhelybeszélgetést. Az esemény célzottan olyan kérdésekre fókuszált, hogy milyen tanulási elméletek alapozhatják meg a felsőoktatási gyakorlatot, milyen módon lehet ezeket lefordítani az oktatási gyakorlatba, mit tekinthetünk „valódi” tanulásnak, valamint hogy milyen módon csatolhat vissza a gyakorlati tapasztalat az elméleti szintre.

Részletes beszámoló, az előadások prezentációja és az eseményen készült fényképek ide kattintva érhető el.   

(2017. július 1.)


Megjelent az NFKK Füzetek 13. száma

A Közép-európai Egyetem közreműködésével megjelent az NFKK Füzetek 13. száma. A kötet a 2. Central European Higher Education Cooperation (CEHEC) konferencia előadásait tartalmazza. A kötet elektronikus formában letölthető itt. Szintén megjelent a Hungarian Educational Research Journal, a CEU és a CUB-CIHES által szerkesztett száma, amely többek között tartalmazza a 2. CEHEC konferencia több publikációját is.

(2017. április 20.)

 

 

 

 

 

 

Opens internal link in current windowKorábbi hírek