Polónyi István (szerk.): "Az akadémiai szféra és az innováció. A hazai felsőoktatás és a gazdasági fejlődés"Polónyi István (szerk.): "Az akadémiai szféra és az innováció. A hazai felsőoktatás és a gazdasági fejlődés"

István Polónyi (szerk.): "Az akadémiai szféra és az innováció. A hazai felsőoktatás és a gazdasági fejlődés "

Bemutató időpontja: 2010. december 2.

Társrendező: Magyar Szociológiai Társaság Oktatásszociológiai Szakosztálya

A könyv a felsőoktatási kutatás és a gazdaság közötti kapcsolatokat elemző kutatás eredményeit foglalja össze. Címe az akadémiai szférára utal, amely alatt a felsőoktatási és a közfinanszírozású kutatóhelyek együttesét szokás érteni. Ezen belül elsősorban a felsőoktatásra koncentrál az elemzés, de kitér a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhelyeire is. Azt próbálja körbejárni, hogy a hazai akadémiai szféra innovációs teljesítménye miért marad el messze az elvárhatótól.

Fontos megállapítása, hogy az államszocialista rendszer bukásának egyik alapvető oka az innováció-képtelenség volt, amely nem egyszerűen csak az állami tulajdon dominanciájára és a magántulajdon hiányára, ill. csökevényes jelenlétére (s így az innovációt hajtó egyéni érdekeltség hiányára) vezethető vissza. Ezt egyértelműen bizonyítja az a tény, hogy az államszocialista országok innováció-képtelensége a rendszerváltást követően is megmaradt, s máig tapasztalható. Az innováció-képtelenség oka ugyanis az intézményrendszer sajátosságaiból is adódott, s ezen intézményrendszer számos eleme a rendszerváltást követően máig megmaradt. Ráadásul ezeket a sajátosságokat értéknek, sőt esetenként nemzeti értéknek kiáltja ki a szféra.

Vajon a reformot csak a válság, az egyre égetőbb, és magyarázhatatlan gazdasági és tudományos lemaradással való szembesülés válthatja ki? Vajon elég nagy-e már a baj?

A részletes program megtekinthető itt.