Kozma Tamás és Rébay Magdolna (szerk.): „A bolognai folyamat Közép-Európában”Kozma Tamás és Rébay Magdolna (szerk.): „A bolognai folyamat Közép-Európában”

Kozma Tamás és Rébay Magdolna (szerk.): „A bolognai folyamat Közép-Európában”

Bemutató időpontja: 2009. március 27.

Társrendező: Debreceni Egyetem Felsőoktatási Kutató és Fejlesztő Központja

Ez a kötet arról szól, hogyan is áll az ún. ’bolognai folyamat’ Közép-Európában. Esettanulmányok mutatják be a felsőoktatási reformokat Magyarországon és szomszédainál: Ausztriában, Horvátországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában és Ukrajnában. Az esettanulmányok legfontosabb tanulsága, hogy nem egy, hanem két felsőoktatási reform zajlott le Közép-Európában a rendszerváltozás óta. Az 1990-es években az önálló felsőoktatási rendszerek kialakítására törekedtek; a 2000-es években viszont az alig önállósult rendszereknek hasonulniuk kellene az "európai felsőoktatási térség"-hez.

A kötet szerzői nem egyszerűen megismétlik a hivatalos jelentéseket, hanem társadalomkutatási kérdésként közelítenek a közép-európai felsőoktatási reformokhoz. A társadalomkutatók számára ugyanis nem maga a "bolognai folyamat" a vizsgálandó probléma, hanem azok, akik a folyamatot irányítják. Így közelítve, a "bolognai folyamat" csupán narratíva, mégpedig azoknak a nemzetközi árnyékszervezeteknek a narratívája, amelyek az Európai Unió és a részt vevő felsőoktatási kormányzatok között közvetítenek.

A részletes program megtekinthető itt.